Chemické látky v potravinách

Naše rodina vyznává zdravý životní styl, a proto se snažíme vyhýbat různým chemickým látkám v potravinách (např. barvivům). Můžete mi poradit, kde se nejčastěji vyskytují a které jsou škodlivější? Díky za odpověď.

Petra, Neratovice

Odpovědi na otázku

1 odpověď, Napsat odpověď

  1. 17 května 2015, 7.41

    Můžete se s nimi setkat zejména v lihovinách, koktejlech, aperitivech a některých cukrovinkách. Je to například amaranth (E123), erythrosin (E127), azorubin (E122), červeň 2G (E128). O závažnosti nežádoucích účinků se vedou nekončící diskuse. Někteří vidí v barvivech a konzervačních látkách obrovskou hrozbu (vysoké dávky červeně 2G mohou ohrozit ledviny, erythrosin zase štítnou žlázu). Pro ochranu spotřebitele je důležité, že všechna barviva a konzervační látky musí být uvedeny na obalu, stejně jako upozornění o jejich potenciální nevhodnosti pro děti. Jednoduchou cestou, jak se vyhnout těmto potravinám, je přestat je kupovat. Do značné míry lze však při jejich výrobě azobarviva nahradit barvivy přírodními.

Odpověď na otázku:

Jméno/nick *

Mail (nebude se zobrazovat) *

Website

Netporadna.cz - veřejné diskuzní fórum