Jak a z čeho se vyrábí sodovky, limonády?
14.3.2024Jak a z čeho se vyrábí sodovky, limonády?
Výroba sodovek, limonád začíná jednoduše, jen sycená voda pro charakteristickou perlivost. Odtud se však situace komplikuje. Většina výrobků limonád používá k výrobě sladkých nápojů kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, namísto běžného cukru. Je levnější a sladší. Ale jak to ovlivňuje chuť a zdraví? Když už hovoříme o zdraví, limonády obsahují některé pochybné složky. Obsahují obvyklá barviva a příchutě, ale také konzervační látky a kyselinu fosforečnou, která dodává pikantní chuť. Mimochodem, kyselina fosforečná dokáže odstranit rez, např. z trubek. Naskýtá se otázka, co to dělá uvnitř lidského těla. Není divu, že odborníci na zdraví doporučují omezit jejich příjem.
Lidé je prostě milují
I přes zdravotní problémy lidé doslova milují limonády. Tyto perlivé nápoje se vyrábějí v nekonečném množství příchutí, které vyhovují různým chutím. Soda je základem večírků a pikniků. Je dostání v obchodech a restauracích po celém světě. Je to však nápoj, který má dopad daleko za hranicemi obalu.