10 nejzdravějších potravin

29.2.2024 Od admin 0

Existují potraviny, které neprospívají našemu zdraví. Jsou ale také potraviny, které našemu zdraví prospívají. Pojďme se podívat na 10 nejzdravějších potravin, které se běžně vyskytují ve většině domácností.

1. Citróny
Citróny jsou často doporučovány jako ovoce působící proti nachlazení a chřipce. Asi nejznámější složkou citrónu je vysoký podíl vitamínu C. Vlažná voda smíchaná s čerstvou citrónovou šťávou je doporučována jako ranní nápoj který má příznivé účinky na zdraví. V létě může nápoj či ledový čaj doplněný citrónem příjemně osvěžit. V zimě pak teplý čaj s citrónem dokáže zahřát a posílit imunitu.

Citróny

2. Brokolice
Kyselina listová vláknina a vitamín C. To jsou hlavní přednosti brokolice. Jedna středně velká Brokolice, obsahuje více než 100% denního příjmu vitamínu K a téměř 200% doporučené denní dávky vitamínu C. Tedy dvou základních stavebních živin důležitých pro zdraví kostí. Brokolice také výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Je proto dobré ji zařadit do jídelníčku. Brokolici je možné vařit v polévce, podávat ji vařenou jako přílohu v nových pokrmů, dále ji lze dusit i zapékat.

Brokolice

3. Čokoláda
Je sladká, dobrá a spousta lidí jí prostě miluje. Ale i když se zdá že je to kalorická bomba, malé množství tmavé čokolády prospívá vašemu srdci, zlepšuje náladu a prodlužuje život. Bavíme se převážně o čokoládě, která obsahuje více než 75% kakaa. Čím tmavší čokoláda, tím lépe. Pouze 7 gramů denně, což je zhruba 1 až 2 kostičky pomáhá snížit krevní tlak a má zcela určitě svojí roli v prevenci srdečních onemocnění.

Čokoláda

4. Brambory
Brambory tvoří základ našeho středoevropského jídelníčku. Brambory jsou levným a zároveň bohatým zdrojem životně důležitých a nepostradatelných látek pro naše zdraví. Jsou skvělým zdrojem minerálů nezbytně nutných pro zdraví našich orgánů, a jejich správnou funkčnost. Brambory pomáhají snížit i krevní tlak a posilují cévní systém.

Brambory

5. Losos
Maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Navíc je mimořádně prospěšný našemu zdraví díky bohatému obsahu mastných kyselin omega-3, které jsou důležité pro správnou činnost mozku a také snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory. Kvůli všem těmto důvodům vědci doporučují jíst lososa či jemu podobné ryby alespoň 2x týdně.

Losos

6. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, vlákninu a další. Obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin ze všech ořechů vůbec. O jejich účincích jsme si řekli už u lososa. Ořechy dále působí na nervy a mozek. Zlepšují soustředění, paměť a dokonce snižují riziko vzniku nemoci zvanou Alzheimerova choroba.

Vlašské ořechy

7. Avokádo
I když je avokádo ve skutečnosti ovocem, není sladké a nemá ani nějak zvlášť výraznou vůni. Nezacházíme s ním ani jako s klasickým ovocem – pravděpodobně si ho ráno nedáte do jogurtu spolu s cereáliemi. Místo toho působí jako zdravá alternativa másla, tučných pomazánek a dipů. Obsahuje totiž až 20% tuku, který je z valné části zastoupen ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Jedno avokádo obsahuje až 23 % denní dávky kyseliny listové, která také výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice. Možná pro jeho úžasné nutriční složení se někdy avokádo označuje jako nejzdravější potravina.

Avokádo

8. Česnek
Nejedno jídlo by bez česneku nebylo ono. Kromě nezaměnitelné chuti je ale česnek nepostradatelný i pro naše zdraví. Jako prevence nejrůznějších neduhů a onemocnění se česnek používá odpradávna. Je také často označován jako přírodní antibiotikum, vzhledem k jeho antibiotickým, antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Také bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a nezdravě vysokého krevního tlaku. Účinky česneku na lidské zdraví jsou obrovské, stačí ho konzumovat i jen párkrát týdně.

Česnek

9. Špenát
Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Obsahuje víc než 88% vody a je bohatý na vysoce hodnotné železo. Špenát má díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů mimořádnou výživnou hodnotu. Špenát lze využít k ochraně sítnice a zraku obecně. Proto by měl být rozhodně součástí jídelníčku každého z nás.

Špenát

10. Luštěniny
Luštěniny (fazole, čočka, hrášek aj.) byly od pradávna nepostradatelnou součástí denního jídla. Dnes, kdy je možno snadno vyprodukovat mnoho jiných potravin, se jich používá dost málo, což je škoda, protože jsou zdravé, levné a mohou být připraveny velmi chutným způsobem. Mnohé z nich mají dokonce i léčebné účinky. Říká se, že v životě jsou ty skutečně potřebné věci buď úplně zdarma, a nebo „za babku“. Pokud se týká stravy, tak luštěniny tuto lidovou moudrost jen potvrzují.

Fazole