Bez svačiny ani krok!

1.3.2024 Od admin 0

Svačiny jsou stejně důležité jako hlavní jídla. Zejména odpolední svačiny zajistí, že nepřijdete domů hladoví jako vlci. Svačiny jsou i součástí dietního jídelníčku.

Noste si svačiny s sebou, a to platí jak pro děti, tak dospělé. Je dobré mít v záloze i trvanlivé potraviny jako müsli a proteinové tyčinky, sušené maso, knäckebrot nebo knüspi chléb, sušené ovoce či oříšky. Přesnídávky a odpolední svačiny nemusí být nijak vydatné, postačí 400 až 1100 kJ v závislosti na celkovém energetickém příjmu. K odpolední svačině většinou stačí jeden kus ovoce. Pokud míváte velký pocit hladu, doplňte ovoce bílkovinou – sýry, šunkou, mlékem, jogurty. Odpoledne je nejlepší volbou mléčný výrobek, případně s kouskem pečiva. Zeleninu můžete jíst kdykoli během dne. Nezapomínejte hlavně na dostatečný příjem tekutin.

Ilustrační foto

Typy na svačiny

400-680 kJ
– Jahodový koktejl (100 g jahod, 150 ml nízkotučného mléka, 5 g cukru nebo umělé sladidlo)
– Ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu).
– Malinový tvaroh (100 g malin, 50 g nízkotučného měkkého tvarohu).
– Knüspi chléb se sýrem a rajčetem (dva plátky Knüspi chleba, 30 g nízkotučného taveného sýru, 1 rajče).
– Zelenina se šunkou nebo sýrem (200 g zeleniny, 50 g šunky nebo tvrdého sýra).

750-800 kJ
– 1 tyčinka Guareta
– 1 müsli tyčinka, 1 nízkotučný jogurt.
– 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (můžete použít jakýkoli druh ovoce), skořice.
– 1 balení nápoje Vitalinea nebo 1/2 balení plnotučného jogurtového nápoje.
– Jablko se sýrem Cottage (100 g jablka, 120 g sýra Cottage).

980-1100 kJ
– Žervé s broskví (200 g broskve, 55 g žervé).
– Křehký chléb s bylinkovým sýrem (30 g křehkého chleba, 80 g Lučiny linie 40% t. v s., bylinky dle vlastní chuti).
– 1 kousek pečiva nebo krajíček chleba potřený Florou light, 2 plátky šunky nebo sýra, zelenina.
– Sýrový dip s mrkví a řapíkatým celerem (1 větší mrkev nakrájená na proužky, několik řapíků celeru, 50 g Lučiny linie 40% t. v s., 20 g sýra Niva, 1 lžíce mléka).
– Okurkový salát s koprem, opečená bageta (300 g okurky, 150 g bílého jogurtu, čerstvý kopr nebo tzatziki koření, opečená tmavá bageta).