Ovocné hodiny pomáhají hubnout

1.3.2024 Od admin 0

Pět porcí ovoce denně a k tomu chytrý časový plán dostanou vaše spalování do těch nejvyšších obrátek. Jeden den v týdnu držte odlehčovací kúru podle našeho návodu.

Že to víkendové grilování bylo parádní? Křehké masíčko skoro na rozsypání, kořeněné klobásky a šťavnaté steaky, kde několik dní před tím nabíraly všechny ty báječné chutě v marinádě. Jediný (ale zásadní) problém je v tom, že když si pak další den stoupnete na váhu, ukáže vám o 2 kila víc. S těmi se dá ale snadno něco udělat.

Záleží na pořadí
Vezměte si na pomoc naše ovocné hodiny. Zařaďte jednou týdně odlehčovací den a nemusíte si dělat výčitky z toho, že si občas dopřejete nějakou tu grilovanou pochoutku. A jak to celé funguje? Během dne zkonzumujte asi 1,5 kg ovoce, které si však rozdělíte na 5 menších porcí. Vtip je v tom, že jednotlivé druhy ovoce budete jíst v určitou dobu. Tím, jak se obsah cukru během dne v ovoci postupně snižuje, udržíte v těle vyrovnanou hladinu inzulinu a zrychlíte odbourávání tuků. Vyberte si své oblíbené ovoce podle našich hubnoucích hodin a pusťte se do toho.

Ilustrační foto

Připravte se předem
Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, nalaďte svůj organismus na hubnoucí den až večer před tím. Stačí několik účinných triků a metabolismus se rozběhne.
Kolem 18. hodiny si dopřejte 20 minut svěží chůze nebo jízdy na kole či rotopedu. Na závěr přidejte ještě krátký posilovací trénink a proveďte 20 sedů lehů.
Kolem 18:30 si dejte jídlo bohaté na bílkoviny. Co byste řekli třeba pečené či dušené rybě a pestré zeleninové pánvi? Nebo si připravte čerstvý salát s kousky krůtího/kuřecího masa a jogurtovou zálivkou. Potraviny plné sacharidů (chléb, brambory, těstoviny) raději oželte. Nejpozději ve 21:30 do postele. Tělo bude mít dostatek času na důkladné trávení a odpočinek.

Ráno (7-9 hodin)
Mirabelky: velké množství draslíku zbavuje tělo škodlivin a nadbytečné vody.
Třešně: perfektní kombinace vatamínů a minerálů podporuje spalování tuků.
Fíky: vysoký podíl vlákniny usnadňuje trávení.
Medový meloun: obsažené živiny zpevňují tkáně na břiše a na nohou.

Dopoledne (9-12)
Jablka: ukrývají pektiny, které jsou skvělé na trávení, udržují pocit sytosti a snižují cholesterol.
Nektarinky: látky, které obsahují, zlepšují prokrvení a dodávají pokožce svěží a zářivý vzhled.
Blumy: mají v sobě velké množství vitaminů řady B, které mj. posilují nervy, což je při všech dietách velmi důležité, aby člověk vytrval.

Ilustrační foto

Doba oběda (12-14 hodin)
Maracuje: navinulá dužina je bohatým zdrojem niacinu. To je velmi užitečný vitamín, který urychluje metabolismus tuků.
Broskve: zásobují tělo spoustou cenných vitaminů a obsažený draslík čistí a odvodňuje.
Meruňky: díky vysokému obsahu kyseliny křemičité jsou vynikající pro růst vlasů a nehtů a starají se též o pěknou pokožku.
Vodní meloun: ideální ovoce na léto. Má v sobě spoustu vody a minimum kalorií, nasytí i osvěží.

Odpoledne (14-17 hodin)
Grapefruit: napomáhá perfektnímu spalování tuků a kromě toho účinně tlumí chuť na sladké.
Angrešt: poskytuje tělu hodně křemíku. Tato látka potlačuje v těle záněty a stará se o pevné cévy.
Ostružina: vynikající zdroj vápníku, který je důležitý nejen pro pevné kosti, ale zároveň cíleně útočí i na tukové zásoby.
Borůvky: Obsažené živiny posilují imunitu, zpevňují vaziva, podporují dobrý stav kůže a duševní svěžest.

Ideální porce
Snídaně: 300-400 g (půlka medového melounu nebo 6 mirabelek a 4 fíky)
Dopolední svačina: porce 200-300 g odpovídá 2 nektarinkám, 2 menším jablkům nebo 5 blumám.
Oběd: 300-400 g, kousek melounu nebo 2 broskve a 3 meruňky.
Odpolední svačina: 200-300 g, např. 1 grapefruit nebo hrst bobulových plodů.
Večeře: 300-400 g ovoce, třeba malá miska jahod nebo malin.