Vybírejte správné tuky

1.3.2024 Od admin 0

Kdo chce zhubnout, ten by měl za den přijmout více než 30-40 g tuků. Vypadá to jako velké množství, ale není. Většinou jich totiž zkonzumujeme až dvojnásobek. A navíc to jsou většinou špatné tuky! Jíme příliš mnoho masa a uzenin, smažených a hotových jídel, sýrů či koláčů. Obvzlášť nebezpečná je kombinace tuků a cukrů (např. v čokoládě, crossantech, sušenkách). Jenže, úplně bez tuků to nejde! Aby naše látková výměna fungovala, jak má, potřebuje nasycené mastné kyseliny (ve slunečnicovém oleji, v lososu, správné tuky jsou též v olivách, ořeších, avokádu). Každý den zařaďte do jídelníčku dobrý zdroj tuku.

Začněte u snídaně
Dáváte si rádi k snídani chléb s marmeládou? V tom případě místo másla použijte raději tvaroh. Uspoříte 8 g tuku. Kalorickou bombu představuje i oříškovo-nugátový krém (25 g = 7,5 g tuku). Skvělou alternativou je hruškovo-datlová směs, javorový sirup, švestková povidla či med. Stejně tak při přípravě ranní kávy si dejte místo plnotučného mléka nízkotučné. Chuť se moc nezmění, ale vy ušetříte na 100 ml 18 kcal na 1,7 g tuku.

Čemu dáváte ráno přednost?
V kupovaném müsli s ořechy, křupkami a čokoládou jsou často skryté tuky. 100 g müsli obsahuje až 12 g tuku, 390 kcal! Lepší bude, když si směs namícháte: například 3 lžíce vloček, 100 g ovoce a jogurt (1,5%). Tím ušetříte 8 g tuku. Pokud si dáváte k snídani míchaná vajíčka, pamatujte na to, že nejvíc tuku je v žloutku (7 g). Ušetříte, když si je připravíte z jednoho žloutku a dvou bílků. Vejce smažte na teflonové pánvi s trochou vody.

Ilustrační foto

A co k obědu?
Vhodná je ryba, nejlibovější je treska – 150 g má pouhý 1 g tuku. Když si rodina vyžádá nákyp, možná ani netušíte, že většina tuku je v sýrové krustě. Odlehčete ji třeba drcenou celozrnnou houskou. Nahraďte ji 1/2 sýra a ušetřete 10 g tuku. I pečené brambory s bylinkovým tvarohem (ve 100 g jen 2 g tuku) jsou k obědu ideální.

Překonejte únavu a občas si uvařte
Večer přijdete z práce a jen hodíte hotové jídlo do mikrovlnky? Nedělejte to moc často. Je to sice rychlé ale zároveň i tuková past. Navíc při průmyslovém zpracování rostlinných olejů často vznikají škodlivé trans mastné kyseliny. Raději si občas uvařte, nebo si připravte jen zeleninový salát, je to stejně rychlé a aspoň víte, co jíte. Postačí vám klasická olejovo-octová zálivka. Polovinu oleje lze nahradit i vývarem. Na porci (asi 45 ml) ušetříte 7 g tuku.